از اضطراب نترسید
نویسنده: گلنوش خیرالهی
همه ی ما می دانیم که استرس داشتن بخش جدایی ناپذیری از روند امتحان دادن است، هرکسی که مجبور باشد امتحان بدهد حتماً با استرس قبل از امتحان و در روند مطالعه برای امتحان آشنایی دارد.
اما می خواهیم بدانیم که آیا استرس داشتن حتماً باعث کاهش عملکرد ما می شود؟
آیا می توانیم راه حل های جبرانی برای مواجه با اضطراب پیدا کنیم تا اضطراب ما نه تنها باعث افت عملکردمان نشود، بلکه منبع انگیزه و سوخت حرکت ما باشد؟
اضطراب را بشناسید:
اضطراب حالت طبیعی ذهنی از ترس و نگرانی در برابر هر محرک تهدیدکننده یا ناشناخته ای است. پس تجربه ی اضطراب در برابر امتحانی به سختی و پیچیدگی کنکور واکنشی طبیعی است و باید بدانید همانطور که میزان زیاد اضطراب ممکن است باعث مختل شدن عملکرد شما در مطالعه شود، داشتن میزان متوسطی از اضطراب می تواند انگیزه ای باشد برای داشتن رفتارهایی از جمله زودتر بیدار شدن، پایبندی بیشتر به برنامه ی درسی و … که در نهایت منجر به بهبود عملکرد شما بشوند.
پذیرش و ذهن اگاهی:
به عنوان یک نوجوان با پذیرش این که تقریباً تمامی همسالان و رقبای شما در کنکور اضطراب را تجربه می کنند به شما این حس را خواهد داد که در این تجربه تنها نیستید، پس لازم نیست ترس یا نگرانی مضاعفی را احساس کنید، اما با کمک تکنیک های ذهن اگاهی مثل تمرینات تنفس عمیق (بیشتر بخوانید) یا مدیتیشن هم می توانید باعث کاهش سطح اضطراب عمومی بدنتان شوید.
اهداف واقعی تعیین کنید:
با تعیین اهداف مشخص و قابل دستیابی برای هر واحد مطالعاتی خود، می توانید از سردرگمی در میان انبوه مباحث درسی و وقت محدود جلوگیری کنید.
برای تعیین اهداف واقع بینانه می توانید از روش های مثل SMART یا… استفاده کنید.
روش های مطالعه ی فعال(اکتیو) را پیدا کنید:
روش های مطالعه ی فعالانه انگیزه و کنجکاوی شما را برای مطالعه بالا می برند، روش های مثل
مرورهایی با زمانبندی مشخص، خود آزمایی، توضیح دادن مبحث موردنظر برای دیگران … را با استمرار امتحان کنید و روشی که بیشترین بازده را برای شما دارد را انتخاب کنید.
حلقه ی حمایتی مناسب بسازید:
گفت و گو کردن در رابطه با تجربه ی احساسی اضطرابی در اغلب موارد راه حل مناسبی برای کاهش اضطراب به شمار می آید، در رابطه با احساس اضطراب خود به طور واضح و مشخصی با خانواده، معلم و مشاور تحصیلی خود صحبت کنید. این گفت و گو به شما یادآور می شود که در احساس تردید و نگرانی خود تنها نیستید و اطرافیان شما منتظر و مواظب شما هستند.
تعادل را رعایت کنید:
همانطور که موفقیت های تحصیلی مهم هستند، مراقبت از سلامت روحی و جسمی شما نیز بخش حیاتی از زندگی به شمار می رود، پس در رسیدگی به هردوی این ها تعادل به خرج دهید.
ورزش کنید، با خانواده و افراد مثبت اطرافتان معاشرت کنید، خواب و تغذیه مناسب (بیشتر بخوانید) داشته باشید،
در وقت های استراحت خود فعالیت های لذت بخشی انجام دهید که باعث افزایش انرژی و انگیزه ی شما می شوند.
در پایان:
بدانید که تقریباً همه ی اطرافیان شما در مقاطع حساس زندگی خودشان، به خصوص مواجه با امتحان، اضطراب رو تجربه کرده اند و تقریباً همه هم از آن مراحل عبور نموده اند، بهتر است که یاد بگیریم از موقعیت های چالش برانگیز زندگی، فرصت هایی رو به رشد خلق کنیم و از همین حالا در مواجه با اضطراب به جای اینکه آن را احساس خطرناکی بدانیم و اجازه بدهیم باعث افت عملکردمان شود، با یادگیری تکنیک های مشخصی این احساس را بهینه کنیم و از آن به عنوان انگیزه و محرک استفاده کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید