چطور اهداف واقعی تعیین کنیم؟
نویسنده: گلنوش خیرالهی
حتماً شنیدین که میگن هیچ کس به اندازه خودش نمیدونه اوضاع از چه قراره.
چقدر با این جمله موافقین؟
فکر میکنین همیشه خودتون دقیقاً میدونین کجای مسیر ایستادین و چطور میتونین به پله ی بعدی برید؟
روش های کاربردی مهمی وجود داره تا شما بتونین اهداف دقیق و واقع بینانه برای خودتون در نظر بگیرید. در این مقاله میخوایم به چندتا از این روش ها بپردازیم:
Smart:
این تکنیک به شما کمک میکنه تا با در نظر گرفتن چند نکته ی خاص اهداف خودتون رو به درستی مشخص کنین
Specific ⇐ S:
هدف شما باید کاملاً محدود و مشخص باشه
اسم فصل های کتاب های درسی،یا کلمه هایی مثل شیمی2،فیزیک3…، نباید ستون ها و ردیف های جدول برنامه ریزی شما رو پر کنه.
شما باید بدونین دقیقا کدوم صفحه یا صفخات یا چند تست از کدوم مبحث و از کدوم کتاب رو میخواید بخونید و پاسخ بدید، این یعنی هدف شما مشخص و محدود شده ست.
Measurable ⇐ M:
هدف شما باید با عدد و به صورت کمّی قابل اندازه گیری باشه.
از هدفگذاری بر اساس قیدها پرهیز کنید. مثلاً جمله ی “من میخوام امروز خوب درس بخونم”
تقریبا هیچ کمکی به شما نمی کنه.
خوب دقیقا به چه معناست؟ ساعت مطالعه ی بیشتر؟ این که همراه با یک نفر دیگه مثلاً یه دوست درس بخونین؟ یا اینکه مثلاً برای درس خوندن به کتابخونه برید؟
تعداد تست، تعداد صفحه، میزان ساعت و نظایر اینها، همگی میتونن جایگزین های مناسبی برای کلمه هایی مثل خوب، زیاد، کافی و … در برنامه ریزی شما باشند،
عددها راه گشای هدف گذاری شما هستند.
Attainable ⇐ A:
هرچقدر برنامه ی شما قابل دست یابی باشه آرامش بیشتری برای اجرا کردن اون دارید.
اگر تا الان هرگز درس خوندن در محیط کتابخونه رو تجربه نکردین، بهتره برای برنامه ی درسی فرداتون، 10 ساعت مطالعه در کتابخونه در نظر نگیرید، چون مطمئناً تمام شب رو از استرس اینکه آیا فردا در محیط جدید میتونین این کار رو انجام بدید یا نه خوب نمی خوابید.
Realistic ⇐ R:
احتمالا مهم ترین نکته برای هر برنامه ای در هر حوزه ای، واقع بینانه بودن اون هست. قلم و کاغذ هر دو در دستان شماست، برای ستون های برنامه ی فردای خودتون میتونین برای هر نیم ساعت 100 عدد تست در نظر بگیرید ولی در دنیای واقعی فقط برای خوندن صورت سوال هر تست در کمترین حالت ممکن به 30 ثانیه زمان نیاز دارید و با این حساب برای 100 تست حداقل 50 دقیقه زمان نیاز دارید. پس با نوشتن این برنامه تصمیمی غیرواقع بینانه گرفتتید.
اگر می خواهید بدونین چطور تعداد تست یا تعداد صفحه های واقع بینانه سرعت مطالعه ی خودتون رو پیدا کنین، ما در مقاله GAS یکی از راه های دست یابی به این مبحث مهم رو به شما آموزش دادیم.
Timely ⇐ T:
زمان تقریبا از همه چیز مهم تره.
اگر تمام نکات قبل رو رعایت کنین ولی در پایان ندونید که هر کدوم از اهدافتون رو برای چه واحد زمانی تعیین کردید برنامه ی شما همچنان ناقص هست.
دیدگاهتان را بنویسید